Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Срещнаха най-добрите вина с любовната поезия в Каварна

"Любов, налей ми чаша вино“ – под този надслов, в навечерието на празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, в град Каварна се проведе литературно четене и конкурс за избор на най-добро домашно бяло и червено вино.

18 майстори на перото - от Каварна, Българево, Балчик и Шабла, представиха най-доброто от своята любовна лирика. Стиховете им, в акомпанимент на пиано в изпълнение на Теофания Христова, опияниха многобройната публика, която се събра в една от залите на местната Художествена галерия „Христо Градечлиев“. В началото на вечерта посветена на виното и любовта, всички имаха възможността да се насладят и на музикалното изпълнение и на талантливата пианистка Десислава Костова.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Каварна Елена Балтаджиева и зам.-кметът Георги Балтаджиев.

В края на литературната вечер бяха обявени победителите в конкурса за най-добро домашно вино, в който се състезаваха 19 вина в категориите „бели“ и „червени“.

Победителите в категория „бели вина“ станаха - Детелин Каменов и Красимир Кирилов, а в категория „червени вина“ - Танер Хайридин и Никола Колчев.

Основните критерии, по които се оценяваха победителите са цвят, бистрота, аромат и вкус. Оценяващото жури в конкурса бе в състав: Ани Костова-председател на журито и винен технолог, Деан Дуков-дипломиран дегустатор и Стоян Койнов-началник отдел „Духовни и социални дейности“.

Организатори на тазгодишното събитие, което се провежда за втори път, бяха - НЧ „Съгласие-1890“ и ХГ „Христо Градечлиев“, с подкрепата на „Инер Уил клуб- Каварна“.

Снимки: Община Каварна

c