Общество Регионални - начална Шабла

Поставиха нови сателитни сензори на червеногуши гъски на Дуранкулашкото езеро

Нови девет птици от световно застрашените червеногуши гъски, които за кратко спряха в най-студените дни на февруари в зимния си дом – Дуранкулашкото езеро, са маркирани със сателитни предаватели. Акцията на Българското дружество за защита на птиците е в рамките на проекта “Сигурен прелетен път на червеногушата гъска”, в който неправителствената организация си партнира със страни от ареала на птицата – Румъния, Украйна, Казахстан и Русия, съобщи на БТА експертът в дружеството Николай Петков. Общата инициатива, която проучва климатичните промени и заплахите по дългия 3000 километра прелетен път на красивите птици, е подкрепена от програма “Life” на Европейския съюз.

Избрахме най-едрите мъжки екземпляри от няколкостотинте птици, кацнали в защитената зона, с надеждата, че ще оцелеят и ще успеем да проследим трудния им път, каза Николай Петков, който е и ръководител на проекта. По думите му от първата група десет червеногуши гъски, маркирани с предаватели през 2019 г., вече е ясно, че са оцелели само две – Таню и Питър. Тази зима Таню все още не е пребивавал на Дуранкулашкото езеро, а е останал в Румъния – в делата на Дунав. Питър е единственият достигнал до България, като последно е предавал в полет над село Дуранкулак.

Нова група от световно застрашения вид с ярко оперение в червено, бяло и черно ще бъде маркирана при пролетната миграция, когато ятата ще спрат в Казахстан на път за Арктика.

Снимка: БЗДП

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *