Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отмениха грипната епидемия в област Добрич

Със заповед на директора на Регионалната грипна инспекция д-р Светла Ангелова е отменена грипната епидемия в област Добрич. Припомняме, че тя важеше за общините Балчик и Добрич. Отмяната на грипната епидемия е от 12 часа днес.

От РЗИ съобщават, че Добрич намалява интензитетът на регистрираната  заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ). За периода 3-9 февруари заболелите са 146, заболяемостта - 174,64 на 10 000 души, основно за сметка на прегледаните през първите два дни от седмицата. От 5 февруари до днес се наблюдава тенденция за намаляване на броя на прегледаните с ОРЗ и регистрираната заболяемост, която по дни се движи между 1,2 на 10 000 до 35,88 на 10 000. Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България.

По информация на лечебните заведения е намалял потокът на прегледаните и хоспитализираните пациенти с ОРЗ и грип. По данни на Регионалното управление по образованието средно 7% са отсъстващите ученици от учебни занятия в училищата в областта.

Със заповедта на д-р Светла Ангелова е разпоредено следното:

  • - На лечебните заведения за болнична помощ в областта: да продължи предоставянето в РЗИ-Добрич на обобщена седмична информация за хоспитализирани и починали от ОРЗ, грип и усложнения след преболедуване.
  • - На всички лечебни заведения в областта: да спазват строго алгоритмите за поведение в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ при случай, съмнителен за грип.
  • - На медицинските специалисти от детските заведения: да спазват Наредба № 3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и да провеждат ефективно ежедневно наблюдение и контрол на здравословното състояние на децата, съгласно изискванията.
c