Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Заливът Болата е застрашен от унищожение, нужни са спешни мерки

Национална асоциация „Българско Черноморие“ застава в подкрепа на инициативата на граждански организации от община Каварна, за незабавен ремонт на силно повредените брегозащитни буни, пазещи от морските стихии уникалният залив Болата, отличен сред десетте най-красиви в света. Това съобщиха от НАБЧ.

Тези съоръжения са последната преграда пред бурното зимно море да отнесе плажната ивица, да навлезе в местното блато и да залее вододайната зона с помпената станция. Така ще се лишат от питейна вода над 1500 постоянно живеещи в района на селата Българево, Св. Никола и близкото вилно селище. Подкрепяме каузата буните, пазещи един от най-красивите заливи в света, да се обявят за критична инфраструктура и спешно да се рехабилитрат по реда на Закона за защита при бедствия.

От Гражданска инициатива „Обединени, работим за Каварна – заедно можем повече“ и Инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“ са изпратили писма до Министерски съвет, Областна администрация Добрич и кмета на община Каварна, с апел за предприемане на спешни мерки от институциите за защита на Болата.

Буните се намират в защитена територия, което не е пречка да се ремонтират, още повече, че става въпрос за аварийна ситуация, която изисква неотложна реакция от институциите. Държавата ни е длъжна да опазва защитените територии, но ако морето разруши буните, надали ще остане нещо от Болата за опазване.

Плаж Болата е сред обектите с най-голям икономически потенциал за развитие на територията на Община Каварна. Заради неуредени на държавно ниво административни въпроси относно принадлежността на терена към защитени природни територии, през последните няколко години той практически носи на Община Каварна само финансови пасиви. Плажът е заплашен и от унищожение, защото защитните дамбови стени (буните) са в окаяно състояние и всяка зима претърпяват допълнителни щети от морските бури. Стените не са ремонтирани от десетилетия. При тяхното разрушаване морската вода ще залее плажната ивица. Това създава сериозна опасност и за вододайната зона, от която черпят вода за питейни нужди жителите на селата Българево, Свети Никола и комплекс „Русалка“. При заливане ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на населените места - около 1500 души.

Настоява се за незабавна процедура за установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и оценката на необходимостта от подобряване на тяхната защита, които уреждат обществените отношения, свързани с осигуряването на защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия, заявява Стелиан Томов – председател на Инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“.

c