Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

В Добрич е 40 процента от производството на лавандула у нас

Площите с лавандула в област Добрич, заявявани за директна подкрепа, са нараснали пет пъти в сравнение с 2014 година. Тук се намира близо 40 процента от цялото производство на лавандула.

Това съобщи в Добрич заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева.

През настоящия програмен период от 2014 до 2019 в област Добрич се засилва интересът към отглеждането на технически култури и площите нарастват  7 пъти и заемат 16% от общите за страната. Ръст има и при тези със зеленчуци, те са скочили близо два пъти, а трайните насаждения – с 15 процента.  

Както Про Нюз Добрич вече писа, 72 239 дка с лавандула бяха ожънати през лятото на 2019 г. в област Добрич. Така региона е първенец по производство на етерично масло от лилавата билка. Отчита се главоломно нарастване на трайните насаждения с лавандула през последните години в Добруджа: през 2018 г. – почти 40 000 дка, а година по-рано – 24 000 дка. А 10 години по-рано в цяла Добричка област е имало едва около 600 дка с ароматната билка, т.е. по-малко от десет пъти в сравнение с настоящите площи. 

Стремително расте и броят на дестилериите, за да отговори на нуждите на производството. В цяла Добруджа се нароиха предприятия от различен калибър – както модерно оборудвани, с голям капацитет, лаборатории и мощности, така и малки казани в задните дворове. Само в община Генерал Тошево са разположени една трета от посевите с лавандула в целия регион. Там миналото лято имаше 11 действащи дестилерии и преди прибирането на реколтата в процес на изграждане бяха още 4.

Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5,6, рядко 7-8 кг от декар. Това е повече от двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, когато на места в дестилериите са добивани по 15, дори 19 кг масло. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше около 70-80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55 лв./кг. А само година по-рано маслото наистина се превърна в злато и цените удариха тавана от 250, дори 280 лв./кг.

Повече може да прочетете в АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c