Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пчелари от Добрич алармират: При изкупна цена от 3 лева пчеларството загива

Пчеларството загива, тъй като няма как да се развива при цена от 3 лева. Това заявиха пчелари от област Добрич на среща със зам.-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева и екипа й.

Собственик на пчелин сподели, че преди пет години в селото му е имало 1 000 пчелни кошера, докато сега са 40. Негов колега разказа, че млади хора, които са се занимавали с производство на мед, масово се отказват заради ниската изкупна цена. Според него това е абдикиране на държавата от проблемите на пчеларите, от което се възползват шепа търговци монополисти, налагащи смешна и унизителна цена. Производителят посочи, че ако сега се отчитат 44 процента ръст, след 10-ина години ще бъде ликвидирано 40 на сто от пчеларството в Добруджа, а и в цялата страна.

Област Добрич е водеща по брой на отглежданите пчелни семейства в страната. През 2018 г. броят на пчелните семейства нараства с 44% спрямо 2014 г., формирайки 8% от общия за страната, изтъкна още Кръстева.

Повече може да прочетете в АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c