Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Община Шабла: Новият строеж на скалите в Тюленово не е в защитена зона

Строежът на нова сграда на скалите край село Тюленово предизвикаха множество коментари и публикации в медиите и социалните мрежи тези дни.

През 2011 г. теренът е продаден на частно лице за 39 500 лв. През 2013 г. е издадено разрешението за строеж.

Във връзка с публикациите за застрояването от Община Шабла заявиха, че двуетажната жилищна сграда в груб строеж е изградена в урегулиран поземлен имот, част от населеното място. За строителството има издадено разрешение за строеж, становище на РИОСВ-Варна и необходимата строителна документация.

Имотът не е преотреждан, не е със сменяно предназначение. Урегулираният поземлен имот и строежът в него са собственост на частно лице.
Този имот, както и всички останали в селото, са с режим на нискоетажно строителство. Застроително регулационният план на с. Тюленово е одобрен през 1990 г. и оттогава границите на населеното място не са променяни. Село Тюленово не попада в защитени зони, защитени територии, резервати, забрани.
Всички собственици на имоти в с. Тюленово, община Шабла могат да застрояват имотите си, съобразно тяхното предназначение и при спазване на действащата законова уредба.

Строежи могат да се вдигат на 30-40 метра от скалите на Тюленово, защото именно до там се простират селищните граници, обясни пред Нова телевизия заместник-кметът на Шабла Цветелин Йорданов. На практика на такова разстояние от морето отдавна има къщи, вдигнати преди десетилетия. Регулационните планове на селото са от 1990 г.

c