Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

11 февруари – Европейски ден на номера за спешни повиквания 112

11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

112 е общ европейски телефонен номер за спешни повиквания, който може да се набира безплатно от всеки стационарен или мобилен телефон.

112 може да се използва във всички страни-членки на Европейския съюз, както и в други страни като Исландия, Норвегия, Швейцария, Украйна. Дори в САЩ и Канада обаждащият се на номер 112 се пренасочва автоматично към полиция, спешна медицинска помощ, пожарна или спасителен център. Някои страни от Латинска Америка също ползват за спешни повиквания номер 112 – например Коста Рика. Освен това телефон 112 се използва в Тихоокеанския регион, например във Вануату и Нова Зеландия.

Денят на номер 112 е особено специален за общността на глухите, както и за други крайни потребители с увреждания, след официалното приемане на преработения Европейски кодекс за електронни съобщения (EКEC).

Преработеният Европейски кодекс за електронни съобщения беше официално приет през декември 2018 г. Това беше последен етап от законодателната процедура на европейско ниво. Сега държавите-членки трябва да приложат този закон в своите национални закони до 21 декември 2020 г.

Източник: sportandlife.net

c