Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Одобрен е проектът за разширение на физиотерапията в Тервел

Физиотерапевтичният сектор към медицинския център в Тервел ще бъде разширен чрез проект, финансиран от „Красива България“ и съфинансиран от Община Тервел, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Внесеният на 6 януари тази година проект е одобрен с решение на финансиращия орган от 4 февруари. Така Тервел е една 46-те общини, чиито проекти са одобрени за финансиране през тази година.

За тази инвестиция общината ще ползва съществуващи помещения от бившето АГ отделение, които са свързани с топла връзка със сега работещата физиотерапия.

Проектът цели гражданите на Община Тервел да получат възможността да ползват в Тервел още два вида терапии – парафинотерапия и луготерапия. Ще се направи разширение на сектора, като няколко от старите и неизползваеми от години помещения се преустроят  в нови кабинети и прилежащи към тях санитарен възел и спомагателни помещения. Подменят се изцяло старите ел и ВиК инсталации, прави се нова отоплителна инсталация, която се свързва със съществуващата такава на медицинския център. Предвижда се да се подменят старите дограми – прозорци и врати и помещенията да се топлоизолират отвътре.

Освен помещенията за луго и парафинотерапия и манипулационната към тях, които ще започнат работа веднага след изпълнението на строителните дейности, разширението на сектора включва още един кабинет, който ще започне работа, след като общината намери вариант да закупи оборудване за него. Този кабинет ще бъде предназначен за магнито-, крио- и пресотерапия.

Чрез проекта седем помещения от бившата болнична сграда с обща площ 160 кв. м ще бъдат върнати към предназначението си да бъдат част от общинско лечебно заведение, а гражданите на Община Тервел ще имат по-голям избор от физиотерапевтични процедури, които да са им от полза.

Общата стойност на проекта е 86 000 лв. Средствата за обзавеждането на помещенията за двете термотерапии – парафин и луга, както и съфинансиране за строителните дейности, Общината трябва да осигури от собствения си бюджет.

c