Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Наложиха финансови корекции на Община Добрич по два проекта

Финансови корекции по два проекта – за реконструкция на 6 улици и за ремонт на три училища и една детска градина, са наложени на Община Добрич.

Корекцията по първия проект е на стойност около 319 000 лева, съобщи зам.-кметът Росица Йорданова. Тя обясни, че заради сигнал за нередност Управляващият орган е излязъл със становище за налагане на корекцията през ноември м. г. Решението е обжалвано пред Административния съд в Добрич, заседанието е проведено на 3 февруари и се очаква решението.

Йорданова сподели, че корекцията е наложена във връзка с обществената поръчка. Според определената от Общината методика, ако изпълнител е обединение, всички юридически и физически лица в него трябва да са вписани в Централния професионален регистър на строителите. Управляващият орган е счел, че е достатъчно в регистъра да бъде вписано само обединението.

Зам.-кметът обясни, че по проекта за ремонт на шестте улици Общината е поискала верификация на средства за междинни плащания, направени към строителя, в размер на 759 233 лева. Верифицирани 721 588 лева. С оглед на наложената корекция от 319 000 лева Управляващият орган е започнал пропорционално да спира наложената санкция. До момента от шестте договора за строителство са спрени и не са верифицирани 37 644 лева. В случай, че на последна инстанция съдът реши, че няма нарушение, ние ще си поискаме тези средства, обясни Йорданова.

Тя посочи, че по другия проект – за ремонт на училищата е детската градина, има идентичен сигнал за нередност. И в този случай продължаваме да защитаваме тезата, че не сме ограничили или дали превес на някои от участниците, посочи Росица Йорданова.

c