Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добрич е на второ място в страната по усвояване на европари в аграрния сектор

В аграрния сектор в Добричка област са постъпили 927 000 000 лева през отиващия си програмен период като ресурсът е над 6 на сто от общо предоставените средства за отрасъла в страната. Това съобщи в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева по време на работна среща със земеделски стопани като част от информационна кампания на МЗХГ.

Средствата са от фонда за директни плащания и пазарни мерки, от фонда за развитие на селските райони и като преходна помощ, която е финансирана от националния бюджет. Областта се нарежда на второ място в страната по усвояване на средствата.

През 2018 година аграрният отрасъл в Добричка област формира 14 процента от брутната добавена стойност от всички отрасли, което е значително над средното за страната. Използваната земеделска площ представлява 7.3 процента от общата за страната, 90 процента от нея е заета със зърнени и маслодайни култури.

Във форума в Добрич участваха екип от експерти на МЗХГ, земеделски стопани и представители на браншови организации, общинските и областна администрации, областните структури на министерството. Коментирани бяха нови моменти в условията по схемите за директни плащания Кампания 2020, предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г. Участниците бяха запознати с актуалното в държавните помощи през 2020 г., с новите моменти в законодателството в сектор Животновъдство. Коментирана бе и Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Вергиния Кръстева съобщи, че през 2021 година предстои да заработи взаимоспомагателен компенсационен фонд за управление на риска в отрасъла, в който и земеделските производители в Добричкия регион могат по желание да се включат. Обсъжда се вноската да бъде обща за всички или диференцирана за зърнопроизводството и производството на плодове и зеленчуци.

Повече за срещата може да прочетете в АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c