Здраве Общество

Няма ваксина за коронавируса, но у нас вече го “лекуват”

Ангел Кунчев: Специфично лечение и ваксина срещу коронавируса 2019-nCoV няма

Докато броят на заразените с новия щам на коронавируса продължава да се увеличава, а починалите до момента вече са над 800, масовата истерия по болестта от Китай у нас стигна и до ясновидките. На много места в интернет се появиха обяви, че врачки лекуват коронавирус с бяла магия.

„Не мога да кажа, че съм в шок. В обявата ми пише с какво се занимавам, какъв ритуал пускам. Отгоре е лепнато нещо, което не ми приляга на мен”, разказва маг Радилена, пред NOVA.

„Стотици хора умират някъде, лекуват се. Не мога да си позволя такъв жест. Никъде не съм твърдяла или казала. Аз уважавам мнението на хората. Никой не би си позволил да се гаври с животите на хората”, смята още тя.

Маг Радилена преглъща думите, че е „шарлатанка”, въпреки че я обиждат. Тя разкри, че не прави магии, а ги разваля. Маг Радилена споделя, че притежава диплома от Международна асоциация „Феномени” и е квалифициран парапсихолог.

д-р Ангел Кунчев /снимка NOVA

 „Масовата истерия минава всякакви граници и от това страдаме ние, защото много по-трудно можем да осъществим реалните ефективни мерки. При мен на ден пристигат между 10-15 запитвания. Опитваме се да дадем информация на всички, но създаването на такава нездрава атмосфера трови живота на хората и с нищо не помага за справяне със ситуацията”, заяви в студиото на „Събуди се” главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Има почва за притеснение – трябва да се вземат необходимите мерки и ние го правим, както и колегите от Европа. Възникването на нов щам винаги е събитие, защото не познаваме качествата му. Ако той е много патогенен и лесно се придава между хората, разбира се, това е заплаха. Ако говорим за коронавирусите, този не е първият – третият е, който ни изненадва. Има основание за притеснение, защото се разви много по-бързо и засегна много хора”, смята той.

„Китайските колеги бяха много открити този път. Много бързо споделиха информацията, която имаха за генетичния код на вируса. В момента всички големи лаборатории работят по създаването на ваксина и лечебни препарати. Смятам, че в кратки срокове ще ги имаме, но те са между два и три месеца, поне”, обясни Кунчев.

Специфично лечение и ваксина срещу коронавируса няма. Всеки, който твърди друго, е откровено казано лъжец и се опитва да направи пари на гърба на хората. Очаквахме и телефонните измамници да започнат да звънят и да предлагат подобни решения”, добави още здравният инспектор.

Според Кунчев конспирациите за възникването на коронавируса не са истина. Според него ясно е показано възникването на вируса, дало начало от пазара за диви животни в Ухан.

Не е изключено, но е малко вероятно да има втора грипна вълна. Не мисля, че тази година ще има. Разликите в епидемиите от грип преди и днес е, че тази година например, сегашната грипна епидемия дойде с 10-дневно закъснение”, поясни Кунчев.

Той добави, че втората разлика в грипните епидемии е, че и по-засегнатата група тази година бяха младите хора и малките деца на възраст между 5 и 14 г. В пъти по-висока е била заболеваемостта при тях, отколкото при възрастните хора. 

Източник: nova.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *