Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Студът доведе 200 от световнозастрашените червеногуши гъски на Дуранкулашкото езеро

След рязкото застудяване през последните дни, 200 птици от световнозастрашения вид "червеногуша гъска" са преброени в района на зимния им дом - Дуранкулашкото езеро, съобщи за БТА експертът Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците. По думите му, малкото ято е долетяло след като през януари - при среднозимното преброяване на водолюбивите птици във влажната зона, бе установен исторически минимум и природозащитниците съобщиха, че не е видяна нито една от красивите птици.

"С климатичните промени има изместване на север на прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Ако преди години ятата долитаха в Приморска Добруджа през ноември, вече кацат край Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс след средата на януари", поясни Петков, който е и ръководител на проекта "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска", подкрепен от програма "Life" на Европейския съюз.

В последните години най-голяма численост от вида е установена в мразовития март през 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.

"Сигнал - от маркираните с предаватели по проекта червеногуши гъски, продължават да предават птиците Таню, Питър и Миша, но те са все още в Румъния, а за Емилия знаем със сигурност, че е загинала край тамошно село", разказа Николай Петков. Експертът добави, че в момента ятото край Дуранкулашкото езеро спокойно пасе от младите пшенични посеви и надеждата е студен фронт да доведе още крилати, тръгнали на път от далечна Арктика.

c