Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Доброто е сторено – парите за операцията на Вечие от Балчик вече са събрани

Цялата сума за ставата на Вечие е събрана и вече е преведена към болницата. Това съобщиха инициаторите на кампанията за в подкрепа на Вечие Хюсеинова Реджебова от Балчик в платформата helpkarma.com.

Както Про Нюз Добрич писа, Вечие е на 55 и живее сама. През 2001 година лекарите я диагностицират с Ревматоиден артрит с висока възпалителна активност, който води до сериозни и хронични ставни възпаления. Резултатът от тях е прогресивно разрушаване на ставните кости и околоставните тъкани (артроза). С напредването на болестта на Вечие ѝ е почти невъзможно да се движи – мускулите ѝ постепенно атрофират и всеки ден е по-болезнен от предния. Болките в ставите са силни и често докарват жената до сълзи, като огромна част от денонощието тя прекарва обездвижена в легнало положение. При Вечие най-тежко засегнати са двете коленни стави, като резултатите от последните изследвания показват напреднала артроза и на двете колена.  

Средствата, с които жената живее, са от пенсията ѝ – 260 лева на месец. За ежедневни нужди ѝ помагат добри хора,  приятели и съседи. Родителите на Вечие и нейната сестра (единствените ѝ близки), за съжаление, вече не са сред нас.

Най-съкровеното желание на Вечие беше за операции за поставяне на изкуственаи колянни стави, тъй като коленете са най-сериозно поразени от артрита. Но това не беше възможно до скоро, тъй като ниският й имунитет и влошеното общо състояние създаваха голям риск при операция.

Болна жена от Балчик спешно има нужда от помощ, за да не гасне сама в дома си

След много мъки и болка обаче това желание е на път да се сбъдне. Първата операция на едното коляно е направена на 28 януари. Оказа се обаче, че парите, събрани в кампанията, не стигат за заплащането на ставата, тъй като преди няколко месеца се е наложило да се закупи скъпоструващо лекарство на стойност 1600 лв., с цел повишаване на имунните й сили. Затова през последните дни се наложи спешно събиране на нужната сума.

Вчера в кампанията са били налични 2150 лв., от които 2100 лв. вече са преведени към МВР болница. Остават – 50 лв., отчитат инициаторите на кампанията.

Те отправят благодарност към всички познати и непознати хора, които не се поколебаха и подкрепиха Вечие, за да не може финансовото й състояние да попречи на борбата за по-лек и активен живот. Благодарност към всички отправя и самата Вечие от МВР болница. Ако всичко върви добре, в понеделник тя ще бъде изписана и ще пътува обратно за Балчик. Вкъщи ще се движи активно с патерици. Месец след операцията следва рехабилитация, която, най-вероятно, ще се извърши в или около Варна. След няколко месеца ще може да се направи следващата операция.

„Въпреки че ние помагаме и ще продължим да помагаме на Вечие с различни ежедневни разходи, виждаме смисъл кампанията да остане отворена в случай, че отново се наложи купуването на много скъпи лекарства или консумативи. Целта е заедно, стъпка по стъпка, да върнем усмивката от движението и живота без болка на тази мила и изстрадала жена”, посочват инициаторите на кампанията.

c