Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Социалните услуги в област Добрич през 2019-а отчетоха на заседание

От извършените проверки и наблюдението на работата на различните услуги на територията на Добричка област мога да кажа категорично, че нивото на социалните услуги в област Добрич е много добро. Това е оценка както за качеството им, така и за самите услуги. Това заяви на директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Ирена Баирова на заседание на основния екип на Звеното за мониторинг и оценка към Областната стратегия за развитие на социалните услуги, което се проведе днес. На заседанието Баирова представи доклад за 2019 година.

Директорът на РДСП  отбеляза, че през м. г. в областта няма новооткрити, но няма и закрити социални услуги и сподели, че там където е имало пропуски, те вече са отстранени. За разлика от други региони в страната в област Добрич домовете за възрастни хора са с много добри бази, посочи Баирова. Единствено препоръки отправи към Община град Добрич във връзка с услугата Преходно жилище за пълнолетни лица с увреждания. Подчерта, че качеството на услугата там носи „черна точка“ както на общината като доставчик, така и на област Добрич. „Не е лесно да се работи и всички социални работници вършат своята работа със сърце, но хигиената е под всякаква критика от ползвателите на услугата там“, заяви директорът на РДСП и препоръча да има по-сериозен контрол от страна на общината.

По време на заседанието представителите на общини споделиха плановете си за настоящата 2020 г. Те за пореден път декларираха, че има недостиг на квалифицирани кадри, които да работят в предлаганите по места социални услуги.

Звено за мониторинг и оценка към Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Добрич

Водещата снимка е илюстративна

c