Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От днес агроминистерството започва информационна кампания за директните субсидии

От днес, 7 февруари, земеделското министерство започва информационна кампания за предстоящата кампания по кандидатстване за директни субсидии. Срещите ще се провеждат във всички области градове като това ще продължи до 21 февруари, става ясно от информация на ведомството.
От агроминистерството съобщават, че на всяко от събитията ще присъства представител на ръководството на министерството и екип от експерти. Те ще дискутират със стопаните новите моменти в условията по схемите за директните плащания, както и предстоящите приеми на проекти по програмата за развитие на селските райони. Сред другите дискусионни въпроси са още промените в законодателството, свързани с животновъдството, както и преговорният процес за бъдещата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.
Първите срещи от кампанията, според публикувания график, ще се проведат в Плевен и Варна, а от следващата седмица такива започват в Добрич, Сливен, Ямбол, Силистра, Бургас, Стара Загора и други градове. Последното събитие ще бъде на 21 февруари в София.
Кампанията за кандидатстване за директни субсидии на фермерите започва от 1 март и ще продължи традиционно до края на май. Основната промяна през тази година е, че за първи път кандидатстването по основните схеми за подпомагане ще се случва електронно. По директните плащания за 2020 г. трябва да бъдат разпределени над 1.5 млрд. лв субсидии по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС и националното съфинансиране, които ще бъдат платени до средата на следващата година.

Форумът в Добрич ще се проведе на 10 февруари от 14,30 ч. в залата на Община Добрич. В срещата ще участват земеделски стопани и представители на браншови организации, общинските и областна администрации, областните структури на министерството. Гост ще бъде заместник-министър Вергиния Кръстева.

Повече за срещата може да прочетете в АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c