Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ицо вестникаря – талисманът на Добрич

Във върла жега или люта зима той не се притеснява да обикаля Добрич надлъж и шир със своята количка, в която старателно е подредил ежедневници, седмични издания, списания. Денят му започва по първи петли. Казва се Христо Иванов Димитров, но добричлии го познават като Ицо вестникаря.

Дълги години Христо е работил в „Добруджанска мебел“. Преди 27 години колелото на живота го завърта и се налага да се преквалифицира. От тогава насам изкарва прехраната си като предлага вестници и списания по институции, учреждения и заведения. Винаги е усмихнат, внимателен, добронамерен. Не се притеснява да остави количката навън, за да пие кафе или да се стопли някъде през зимата. За толкова години не се е случвало някой да си вземе вестник, без да плати.

Има и такива, на които е давал „на вересия“ да четат, защото са нямали дребни в момента, но те винаги намирали начин да му се издължат. Има си своите постоянни клиенти. Повечето от тях са възрастни хора. Казва, че младите по-рядко купуват вестници и списания. Предпочитат онлайн изданията.

Самият той е в крак с новините. Сяда някъде, пали цигара и разгръща страниците на вестника. Разменя някоя и друга дума със случаен минувач, усмихне му се, пожелае му хубав ден и поема отново по пътя си.

„Талисманът“ – така го наричат някои добричлии. За  съгражданите си той е  пример за трудолюбие, упоритост и постоянство. Човек с голямо сърце, готов да изслуша и помогне.

Христо благодари на всички хора, които е срещнал в живота си, и им пожелава да са здрави.

c