Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Солени санкции за неспазени пътни указания

Шофьорите да изпълняват стриктно разпорежданията на Пътна полиция и да спазват временните ограничения за движение /ВОД/, въведени по републиканските пътища поради обилните снеговалежи и силния вятър. За това призоваха представители на АПИ и Пътна полиция, по време на проведен брифинг в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“, .

"Опитваме се да ограничим движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, за да осигурим възможност на пътноподдържащите фирми да  почистят републиканските пътища. Освен силният снеговалеж, сериозни проблеми създадоха неподчинението на водачите предимно на тежкотоварни автомобили, които не спазваха ограниченията, както и превозните средства, които не са подготвени за зимните условия“, каза инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

В момента на автомагистрала „Хемус“ има 64 тежкотоварни камиони и това се дължи на неспазване на разпорежданията на Пътна полиция и навлизане в автомагистралата без добро оборудване на автомобилите, посочи инж. Евгени Генчев, директор на „Техническата дирекция“ на пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД.

Първият, който забуксува, блокира след себе си останалите и в момента 64 тежкотоварни камиона стоят на автомагистрала „Хемус“ при „Витиня“. Те ще тръгнат, след като намалее интензивността на валежа, обясни Генчев. Той информира, че за последните 24 часа на терен са работили 180 машини и 240 работници, изразходвани са 2000 т сол и 32  т калциев двухлорид за обработване на настилките на автомагистралите.

От Националния координационен център за безопасно движение по пътищата призоваха шофьорите, ако предприемат пътуване, това да е в наложителни случаи, а превозните средства да са оборудвОтани с вериги.

Началникът на Координационния център отправи апел към водачите да спазват ограниченията, въведени от Пътна полиция. Санкцията за неспазване е много висока – 1000 лв., и три месеца лишаване от право за управление.

Основните направления са проходими при зимни условия за моторните превозни средства до 12 тона. Настилките на главните пътища са добре почистени и обработени, с изключение на област Разград и високопланинските проходи „Петрохан“, „Република“, „Шипка“ и „Троянски“, които са затворени за движение за всички автомобили.

Ограничава се движението за МПС над 12 т по АМ „Хемус“ в област Шумен, само в посока Шумен, поради влошени метеорологични условия.

c