Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Най-доброто домашно вино избират в Шабла

Конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2019 г. организират по повод Трифон Зарезан Община Шабла и народно читалище „Зора 1894”.

В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина. Допускат се проби от вино – добруджански местни сортове. Производителите представят само собствени вина, като задължително писмено посочват сорта или сортовете, от които са произведени. Не се допускат изкуствено ароматизирани напитки. Пробите от вината, предоставени в бутилки, не по-малки от 1/ 2 литър (всеки вид вино в 1/ 2-литрова бутилка) трябва да бъдат бистри.

Конкурсът е анонимен. Най-добрите вина ще се определят от професионално жури. На първенците ще бъдат връчени атрактивни награди в двете категории. Всички участници ще получат грамоти.

Мострите за конкурса ще се приемат до 17 часа на 12 февруари в читалище „Зора 1894“.

Едновременно с надпреварата за най-добро вино ще се проведе и конкурс за домашно мезе, който ще е в три категории: месни, млечни и безмесни. Желаещите да участват в него могат да се запишат при секретаря на читалището и да носят мезетата в деня на конкурса.

ПРОГРАМА на 14 февруари:

  • 9.30 часа – Начало на ритуала по зарязване на лозята с участие на ФГ „Добруджанка“, Шабла;
  • 10 часа – Начало на празничната програма с участието на народния изпълнител Тодор Кожухаров и местни състави. Проявата ще се проведе пред административната сграда на Община Шабла, а при лошо време – във фоайето на НЧ „Зора 1894“;
  • 10.30 часа – Награждаване на победителите в конкурсите за вино и домашни мезета. Коронясване на Царя на виното Шабла 2019 г.

За справки: тел. 05743/40 28 или при секретаря на читалище „Зора 1894”.

c