Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Засилват контрола над незаконното изхвърляне на отпадъци в област Добрич

Проблемът с нерегламентираното изхвърляне и съхранение на отпадъци бе обсъден на работна среща в Областна администрация в Добрич. Тя бе във връзка с  писмо на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Поканени да участват бяха представители на общините на територията на област Добрич, на горските стопанства, РЗИ, РД ПБЗН, Областна дирекция „Земеделие“ и други. 

Зам.-областният управител Красимир Николов запозна присъстващите с писмото на министър Димитров, с което той информира, че МОСВ инициира редица мерки за подобряване на ефективността и координацията на контролните органи с цел ликвидиране на случаите на нерегламентирано съхранение и изхвърляне на отпадъци на територията на страната. Сред дискутираните проблеми бяха паленето на отпадъци от дестилериите за етерични масла, липсата на карта на регламентираните сметища и нерегламентираните такива по общини. От своя страна представителите на местните власти споделиха, че имат недостатъчен ресурс за упражняване на контрол.

Обсъдени бяха мерки, които биха дали ефект за по-лесно установяване на нарушители – проверяване на тежкотоварни автомобили, превозващи строителни отпадъци, от служители на „Автомобилна администрация“ за тяхното направление на движение, проверка от страна на екоинспекторите на общините за спазване на нормативната уредба и налагане на санкции на нарушителите. Кирил Нинчев от Областна дирекция „Земеделие“ предложи да се създаде мултидисциплинарен екип, който да извършва проверка на място, където има нерегламентирани отпадъци, да взема проби от почви, води и въздух и те да се изследват в акредитирана лаборатория.

Красимир Николов отново апелира към всички за по-висока бдителност, по-строг контрол и своевременно подаване на сигнали към кметовете, РИОСВ и служителите на реда, ако извършителите са неизвестни.

Снимката е илюстративна

c