Общество

Оранжев код за бурно море и снежни виелици в област Добрич

Студеният фронт, който наху от запад, достигна района на Североизточна България и тази нощ с понижението на температурите, валежите от дъжд ще започнат да преминават в сняг, съобщават от НИМХ. До сутринта ще се образува снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания. След обяд явленията ще отслабват.

Жълт код за потенциално опасно време – снеговалежи и бурен вятър, е обявен за 13 области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, където ще има условия за навявания и образуване на преспи.

Информация за 6.02.2020 – НИМХ

Една степен по-високо е предупреждението за района на Черноморието. Там, силата на вятъра се очаква да достигне скорост до 20-24 м/сек (9 по Бофорт), с пориви 25-30 м/сек (10-11 по Бофорт). Вълнение на морето ще е 4-5 бала.

 От Пътна агенция обръщат внимание на шофьорите, които планират пътуване на 6 февруари в Източна България, да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия.

Пътищата на територията на област Добрич са мокри. Няма въведени ограничени за движение на МПС, съобщиха от ОПУ-Добрич.

Обстановката в страната – към 17:30 ч.

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване, движението на МПС над 12 т  се ограничава по АМ „Хемус“  в двете посоки, по път I-4 Велико Търново – Ботевград и път I-5 Русе  – Велико Търново  .

 • Дъжд вали в областите:
  • Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Силистра, Русе, и Ямбол.
 • Сняг вали в областите:
  • Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, София, Търговище, Хасково и Шумен, както и  при проходите „Предел“, „Попови ливади“,  „Петрохан“ (област Монтана) „Ришки“ (област Бургас), „Троянски“ (област Ловеч), ,,Шипка“ (област Стара Загора),  в районите на Сатовча, Голешево, Добринище, Струмяни, Петрово, Голешево, Черна Места (област Благоевград), Босна, Малко Търново, Вълчаново ханче, Габрово и Трявна  (област Габрово), Тетевен, Троян, Берковица, Панагюрски колони, Панагюрище, Каратепе, Картела, Юндола и Долно Вършило ( област Пазарджик), Козница, Беклемето, Лъки, Паничково, Студенец (област Пловдив), планинските части на област Сливен, Върбица (област Шумен).

В момента, републиканските пътища и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Поради обилен снеговалеж в област Смолян. всички превозни средства задължително трябва да са с вериги. Ограничено е движението на товарните камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища в общините Доспат, Борино и Девин и през проходите Рожен, Превала и Печинско. В област Кърджали е спряно движението на МПС над 12 т по път I-5 Кърджали – Черноочене поради снегопочистване и обилен снеговалеж.

Въведено е задължително движение с вериги на  МПС до 12 т  без ремаркета и полуремаркета в област Смолян на следните пътища:

 • II-37 Батак – Доспат
 • III-197 граница област Благоевград – Доспат – Борино – Девин, III-843 Сърница – Доспат
 • III-861 Лъки – Рожен
 • III-862 Чуруково – Михалково
 • III-863 Соколовци – Малка Арда
 • III-866 Широка лъка – Девин – Михалково – областна граница Пловдив
 • III-8612 Лъки – Рожен – НАО
 • III-8632 Момчиловци – Момина вода

Поради снеговалеж на територията на Република Гърция на ГКПП Златоград и на ГКПП Илинден – Ексохи гръцките гранични власти допускат само леки автомобили  с вериги.

На границата с Румъния трафикът на ГКПП Дунав мост Русе и Дунав мост Видин е интензивенна изход за товарни автомобили.

 • Поради силен вятър фериботната платформа Оряхово-Бекет днес  не работи. 

На границите с Република Сърбия, Северна Македония и Турция, трафикът е нормален на всички пунктове.  

От АПИ напомнят, че с цел повишаване безопасността на движение, при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *