Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

НЦЗПБ: Пикът на грипа е през тази седмица

Пикът на грипа в страната е през тази седмица.

Случаите на заболелите от грип и ОРЗ са се увеличили, коментира пред БНТ проф. Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, относно грипната обстановка в страната. По негови думи, пикът при разпространението и заболяемостта е през настоящата седмица.

Ако до сега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст, то данните за последната седмица показват, че се е увеличил броят на боледуващите - предимно най-малките от 0 до 5-годишна възраст. Наблюдава се изместване на грипната инфекция в ранна детска възраст.

Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт.

Проф. Кантарджиев коментира и засилените мерки за неразпространение на коронавируса у нас. "Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки."

Той каза, че според данните на Световната здравна организация /СЗО/, младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-тежко боледуват възрастните хора.

"За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса", подчерта проф. Кантарджиев.

Той определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. "Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците." Той препоръча да се следи сайта на министерството, където се изнасят последите инструкции на СЗО.

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", каза проф. Кантарджиев.

От контактът 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт.

c