Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Идва буря със студ и снежни виелици в област Добрич

АПИ: Очаква се влошаване на времето и валежи от сняг. Шофьорите да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия!

Още тази нощ се очаква рязко застудяване и валежи от дъжд, които с понижението на температурите в Западна България и Предбалкана ще преминават в сняг. Прогнозата на метеоролозите е за значителни снеговалежи в Родопите, а през нощта срещу четвъртък и в Североизточна България.

От силния вятър в Източна България са възможни виелици, навявания и образуване на преспи.

Агенция „Пътна инфраструктура“ напомня на шофьорите:

  • да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия
  • да се движат със скорост, съобразена с пътните условия
  • да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника

Синоптична карта - НИМХ

Жълт код за силни пориви на вятъра е обявен на 5 февруари, за територията на област Добрич и за района цялото Черноморие. Предупреждението е в сила за целия ден - за всички района на страната.

Синоптичната прогноза за 5 февруари- за територията на област Добрич, предвижда силен северозападен вятър, който вечерта да се ориентира от север и още да се усили - с пориви до 24-26 м/сек. Ще вали дъжд, който вечерта ще преминава в сняг и ще се усили.

До сутринта в четвъртък ще се образува неравномерна снежна покривка със средна дебелина около 15 см. Ще има виелици и преспи.

Край морето - през нощта срещу 5 февруари ще духа силен южен, по-късно ще се преориентира от запад - с пориви от 14-17 м/сек.

Синоптична карта - НИМХ

Синоптиците вече предупредиха, че бурята достигна Балканите, като обилните валежи и силни ветрове обхванаха Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия и Западна Румъния.

Само преди ден в Торино беше измерена рекордна температура от 27 градуса, на летището във Валенсия днес термометрите отчетоха 29.6 градуса. От тази нощ и през следващите дни, температурите ще се понижат рязко - с до 15 градуса.

Още тази нощ, валежите се очаква да обхванат и Централна Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Югозападна България.

На много места в страната се очаква поривите на вятъра да достигнат до 70 -80 км/час.

От Националната пътна агенция увериха, че всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища. С оглед на очакваните валежи, за повишаване безопасността на движение, като превантивна мярка ще се пристъпва към затваряне на отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя,предупредиха от АПИ.

c