Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

642 нови болни от рак от област Добрич са регистрирани в Онкологията на Варна през м. г.

Новорегистрираните болни в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков” във Варна през 2019 г. са 2 724 души. От тях 2082 са от Варненска област, а 642 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са преминали над 16 000 пациенти, а през стационара на болницата в кв. „Аспарухово“ – близо 14 685. Това съобщават от лечебното заведение по повод днешния Световен ден за борба с рака, цитирани от варненски медии.

Данните сочат, че водеща диагноза през 2019 година е рак на белия дроб, която за първи път изпреварва рака на простатата и я измества на втора позиция. Колоректалният рак е на трето място при мъжете.

За първи път се очертава тревожна тенденция за увеличаване броя на новорегистрираните случаи с рак на белия дроб и при жените. Става въпрос за дами, които не са пушачи. Като една от основните причини може да се приеме замърсеният въздух.

И през 2019 г. първенството по брой новооткрити случаи при жените държи ракът на млечната жлеза, следван от този на дебелото черво и на маточното тяло. И при двата пола обаче водещ е ракът на кожата. Нарастването му се отбелязва като тенденция и в национален, и световен мащаб.

По данни на Световната здравна организация, 1.3 милиона европейци умират от рак всяка година, въпреки че 40% от случаите са предотвратими.

c