Общество

Нито една фирма не дари от печалбата си за новия храм в Добрич

Нито една фирма от Добрич не дари 10 процента от печалбата си за изграждането на храм “Свети Лука Кримски” в ЖК “Добротица”. Това съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Читалищното настоятелство на бъдещия божи дом отец Петър. По думите му е имало обещания от няколко фирми, но нито едно от тях не е било осъществено.

Припомняме, че благотворителната кампания “Дарете 10 процента от вашия данък печалба за построяване на православен храм” стартира през есента. Тогава отец Петър обясни, че Законът за корпоративното подоходно облагане дава възможност фирмите да даряват до 10 процента от счетоводната си печалба на църква, за болница и други социални учреждения и да ползват данъчно облекчение за дарения. На няколко пъти той призовава представители на бизнеса да направят такива дарения за посторяването на храм „Света Лука Кримски”.  

Продължаваме да разчитаме на малките дарения на граждани, те са редовни, но малки, каза свещеникът. И посочи, че по сметката средства превеждат и хора от Бургас, Стара Загора, Пловдив и от други градове в страната. Разказа за дарител, който всеки месец, откакто е започнало изграждането на бъдещия божи дом, дарява по 250 лева.

От недостигащите 200 000 лева за довършване на храм „Свети Лука Кримски” по банковата сметка са постъпили едва около 6 000 лева. 2 000 лева са от фирма „Елит Кар”, голяма сума е предоставила Мария Великова от НПО „Обич за обич”. От ”GS Стоймаркет” /бившата „Господинов и синове”/ са обещали да дарят необходимите тухли.

Средства за градежа на храма продължават да се събират с кампанията „С 2 лева ще построим православен храм”. За целта на около 15 места в Добрич са поставени дарителници, в които всеки може да пусне 2 лева. „След седмица ще се отворят част от дарителниците и ще се направи отчет за свършеното до момента. Ще покажем акт 19, за да се види какво реално е извършено и какво е платено”, каза отец Петър.

Той съобщи още, че се очаква и Община Добрич да предостави средства за изграждането на църквата в ЖК „Добротица” при актуализацията на бюджета за 2020 година през март. За целта е внесена докладна записка с искане за отпускане на 100 000 лева. “Водени са разговори, вярвам, че общинските съветици няма да откажат отпускането на сумата”, каза свещеникът. И припомни, че м. г. местните парламентаристи дариха 1 200 лева от заплатите си за бъдещия божи дом. Припомни също, че за храм „Свети Климент Охридски” Общината е отпускала по 100 000 лева няколко пъти.

Средства се набират чрез разкрита за целта банкова сметка:

  • IBAN: BG 94CREX 9260 1060 91179 01
  • BIC код: CREXBGSF/ Токуда банк
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *