Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

"ИКАР" номинация за Милен Апостолов от Добрич

Номиниран за тазгодишните награди "ИКАР" е талантливият композитор и диригент Милен Апостолов - започнал пътя си на развитие от град Добрич. Кандидатурата на младия артист беше излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство от Комисия в състав: Георги Спасов – актьор; Жени Лачева – сценограф; Ирослав Петков – актьор. Милен Апостолов е номиниран за статуетка в категорията "Постижения в кукленото изкуство". 

Апостолов е номиниран като автор на музиката за двата куклени спектакъла - „Меко казано“ от Валери Петров (прод. на ДКТ-Стара Загора) и  „Хартиени истории“ на режисьора Димитър Стефанов (прод. на Театър „Корсар“).  

Другите две номинации в категорията са на:

  • Маргарита Костова за ролите ѝ в „Дядовата ръкавичка“ - сценарий и режисура Мая и Митко Димитрови (прод. на Държавен куклен театър – Видин)
  • Наталия Гочева за сценографиите на „Малката Кибритопродавачка“ по Ханс Андерсен - реж. Анна-Валерия Гостанян (прод. на Театър 199 „Валентин Стойчев“) и „Пинокио“ по Карло Колоди - реж. Тодор Вълов (прод. на Държавен куклен театър – Русе)

Тазгодишните награди "Икар" - на Съюза на артистите в България, са 46-ите поред и ще бъдат връчени на 27-ми март, в Международния ден на театъра.

Милен Апостолов е роден в град Добрич през 1991 г. Учи музика в родния си град, а през 2010 годна е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с профил оперно–симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и класа по композиция при проф. Атанас Атанасов.

Дипломира се с отличен успех и по двете дисциплини - през май 2015 г. От 2012 г. до сега е дирижирал десетки концерти с Академичния симфоничен оркестър, като много от творбите са били премиерни за България. В периода ноември 2013 – февруари 2014 работи като помощник-диригент в НМБЦ "Стефан Македонски”.

През септември 2015 е поканен да открие музикалния сезон 2015-2016 на Български камерен оркестър - Добрич, където дирижира и своя композиция, посветена на оркестъра и приета изключително радушно от добричката музикална публика.

През 2012 учредява неправителствената организация “Ренесанс България”, чиято цел е да подпомага развитието и популяризирането на културата и изкуството сред младите хора. Композира редица камерни произведения, като едно от тях е включено в програмата на престижния фестивал за съвременна клавирна музика – „ppIANISIMO – Фестивал», а Сонатата му за трио се съхранява в библиотеката на Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия.

От сезон 2016-2017 Милен Апостолов е назначен за диригент в Държавна опера Варна.

Негова композиция е включена в откриването на Mузея на София в Нощта на музеите през 2015 г. През същата година завършва и своята първа симфония, както и няколко камерни композиции. Милен Апостолов успешно съчетава дейността си на композитор и диригент, които го утвърждават като активен, иновативен и последователен музикант. На един от неговите концерти е забелязан от Почетния австрийски канцлер и получава покана за съвместни проекти.

Избран е и в престижната класация на списание "Форбс" - за един от 30-те млади влиятелни българи под 30 години в сферата на изкуството.


Източник: Съюз на артистите в България

c