Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Трус от 5.1 по Рихтер във Вранча, събуди и Добрич

Трус от 5.-ва степен по скалата на Рихтер беше регистриран рано тази сутрин в силно сеизмичната зона Вранча в Румъния. Има разлика в измерванията на силата на земетресението - по данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН магнитудът е 5,4 по скалата на Рихтер, според Европейския сеизмологичен център - от 5,1 по Рихтер (*), а Националният сеизмологичен институт в Румъния отчита 5.2 по скалата на Рихтер..

Епицентърът е на 153 километра северно от Букурещ и само на 33 километра от град Фокшани. Има разлика и в данните за измерената дълбочина на труса - между 100 и 140 километра, според отделните измервателни станции. Трусът е разлюлял Румъния в 3:26 часа българско време.

Освен в Румъния, земетресението е било усетено в Молдова, Украйна и в по-голямата част от Североизточна България - Русе, Шумен, Велико Търново, Добрич и Варна.

Няма паника сред хората, няма и последващи трусове в района на събитието. В социалните мрежи се споделя, че много от усетилите го са останали будни до сутринта.

(*) По-късно през деня, от Европейския сеизмологичен център коригираха степента на труса - от 5.1 на 4.8 по скалата на Рихтер.

След силното земетресение, което предизвика разрушения и жертви в източната част на Турция, и днес продължават спорадичните земни тремори от средна по сила степен - в Източната и Западна част на страната.

c