Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нова стъпка към сбъдване на мечтата си да бъде астронавт направи ученичка от Добрич

Единайсетокласничката от Езиковата гимназия „Гео Милев” в Добрич Татяна Иванова спечели стипендия от 5000 долара. Тя е по програма "Opportunity funds" на Fulbright и дава възможност на младежи от цялата страна да се състезават за номиниране.

Ученичката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Татяна Иванова иска да е първата българка в Космоса и упорито следва мечтата си. 2019 година даде възможност тя да направи много стъпки в тази посока. Най-значимата от тях бе възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано  девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в гр. Измир, Турция.

„Разбрах, че съм една от избраните 10 ученици от България, които печелят стипендията на Fulbright от $5000. Една стъпка по-близо до звездите. Сега е ред на здрава подготовка и кандидатстване в университет”, написа в социалните мрежи Татяна.

Тя обясни, че всяка година американското посолство, заедно с комисия Fulbright, избират 10 ученици, които печелят. Тази година те са 12, защото е имало голяма конкуренция и интереси в различни сфери.

Стипендията покрива разходите покрай изпитите SAT и TOEFL, подготовката за тях, пътуване до София, виза, кандидатстване в 5 американски университета и двупосочен билет.

„Това е прекрасна възможност за мен, тъй като ще бъда подготвена от професионалисти”, коментира Татяна Иванова пред Про Нюз Добрич. По думите й обаче успешният прием в университет зависи от кандидатурата, а Fulbright не позволят изпращането на документи,  без всичко да е проверено и подсигурено.

Сега за Татяна Иванова следва здраво учене за изпитите, запознаване с формата и кандидатстване в избраните от мен висши заведения.

Програмата се финансира изцяло от Правителството на САЩ (Бюрото за образователни и културни дейности към Държавния департамент на САЩ) и Американското посолство в България и се осъществява от Консултантския център EducationUSA при Комисия „Фулбрайт”. 

Основната цел на програмата “Opportunity Funds – Bulgaria” е да помага на талантливи ученици в 11 клас, които имат високи академични постижения и лидерски изяви, но не разполагат с достатъчно финансови средства, да се подготвят за успешно за кандидатстване в акредитирани американски колежи и университети и започване на обучение в САЩ.

Покана за участие в обучителна студентска програма на територията на България, провеждана в център за кадри, които получават стипендия от правителството на САЩ и с възможност за обучение в американски университети след успешно завършване на програмата тук.

c