Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Майки на деца със специални потребности от Добрич учредиха сдружение

Общо събрание, на което бе учредено Сдружение на майки на деца със специални образователни потребности /СОП/ от Добрич, се проведе днес. Учредители на неправителствената организация станаха около 20 родители. Предстои да бъдат внесени документи за регистрация.

Избрани са ръководни органи за сдружението – Управителен съвет и Контролен съвет, всеки от по петима членове. Председател на УС е Камелия Тодорова, а членове Златинка Желева, Петя Йорданова, Светла Стоянова и Аглика Стефанова. В КС влизат Здравка Иванова, Дилек Салиева, Емилия Пенева, Димитричка Маринова и Ивелина Жекова.

За Про Нюз Добрич Камелия Тодорова съобщи, че все не е уточнено дали  сдружението ще носи името „Ние – искаме, можем, заедно” или „Ние 2020”. Това ще стане ясно при регистрацията, за да не се окаже, че има друго НПО със същото наименование.

Учредихме сдружението и ще работим за повече придобивки за нашите деца в Добрич, сподели Тодорова, която е майка на болния от аутизъм Недислав. По думите й първото най-важно нещо е да получат помещение, където да бъде изграден клуб на майките. Идеята е там да бъде направена и зала със специална подова настилка, с приспособления – малък батут, шведска стена, басейнче с топки, която да бъде ползвана от децата докато майките провеждат сбирките си.

Сдружението ще работи за осигуряване на място за спорт на децата със СОП в Добрич, за изграждане на логопедичен център, на кухня за храни без глутен и казеин, за безплатен градски транспорт за децата и техните родители, за достъпна архитектурна среда.

Като акцент в бъдещата дейност Камелия Тодорова открои и провеждането на семинари с обучения от водещи специалисти у нас и в чужбина. В тях ще бъдат включвани както специалисти от Добрич, така и родители и ще бъдат обучавани по най-новите световни програми и технологии. Сдружението ще работи и за приобщаване на училището към децата със СОП, а не обратното, както е сега.

Сдружението на майките на деца със СОП има подкрепата на кмета на Добрич Йордан Йорданов, съобщи Камелия Тодорова. Председателят на Общинския съвет Мая Димитрова пое ангажимента да съдейства при регистрацията. На учредяването присъстваха и заявиха подкрепата си и директорът на Центъра за рехабилитация и интеграция Албена Донева, сензорен терапевт, арт терапевт, ресурсни учители и други специалисти, които работят с деца със СОП в Добрич.

Няма ограничение кой ще членува в сдружението – диагнозите на децата няма да имат значение, към нас могат да се присъединят и възрастни хора с увреждания, стига да има идеи и предложения, посочи Камелия Тодорова.

c