Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Успехите по програма презентира в София екип на СУ „Л. Каравелов” от Добрич

Промените, настъпили в резултат на работата по Програма „Едно училище за всички” на Сдружение за споделено учене „ЕЛА” /бивш Център за приобщаващо образование/, презентира лидерският екип на СУ „Любен Каравелов” от Добрич. Презентацията се състоя на заключително събитие преди дни в парк-хотел „Витоша” в София. Целта на програмата е всеки член  на училищната общността - ученик, учител и родител, да получи възможност да реализира и развива своя потенциал.

СУ „Любен Каравелов“ е едно от десетте училища в страната и единствено в източна България, които работиха във фаза 2 за прилагане на модела на ЦПО за организиране на училищните процеси за изграждане на приобщаваща училищна среда. Добричкото училище е единственото, което в рамките на две години работи в четирите области - училищно управление, педагогически практики, детска закрила и партньорство с родителите.

Програма „Едно училище за всички“ се осъществява от 2014 до 2020 г. с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. В първата фаза, реализирана в периода 2014–2016 г., с помощта на пет училища-партньори е създаден българският модел за изграждане на приобщаваща училищна среда. Във втората фаза е тестван и усъвършенстван моделът с още десет учебни заведения.

Със заключителното събитие бе отбелязано не само приключването на програмата, но и постигнатите успехи и резултати от партньорските училища и от екипа. Присъстващите се запознаха с добрите практики, с които училищата са станали по-успешни в следните области: училищно управление, педагогически практики, детска закрила и партньорство с родителите. Научиха как училищните екипи правят самооценка на качеството на образованието и на процесите и политиките в собственото си училище и защо това е важно и решаващо за истинската промяна в работата им.

По време на събитието бе излъчен филмът „Едно училище за всички“ на режисьора Ирена Даскалова, последван от дискусия между участниците и публиката.

На заключителната проява присъстваха директори и учители от цялата страна, Фондация „Америка за България“, партньори и гости от Министерство на образованието и науката, регионални управления на образованието, общини, неправителствени организации, членове на Професионална общност за приобщаващо образование и др.

c