Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Училище от Добрич е първенец в конкурс за пътна безопасност

Кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“, в която участва и ОУ „Хан Аспарух” в Добрич, спечели първо място в категория Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации на Годишните награди за пътна безопасност 2019 с единодушно решение на журито и най-много гласове на публиката.

Отличието се присъжда за успешното провеждане на глобалната програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя у нас. В нея през 2019 година бяха обучени над 600 ученици на възраст между 10 и 15 години от цялата страна. Участниците се запознаха със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. По време на обучението всички деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Международната образователна кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е разработена от Volvo Trucks и се провежда у нас съвместно с логистичната компания Транспрес. Техни професионални шофьори доброволно станаха обучители. Самите обучения се проведоха с подкрепата на Главна дирекция “Национална полиция”. По време на церемонията по връчване на наградите управляващите директори на двете компании излязоха на сцената със светлоотразителни жилетки, каквито получиха всички деца, преминали обучението.

„Тази образователна кампания е част от визията на Volvo Trucks  - нашата цел е да сведем до 0 инцидентите с камиони Volvo на пътя. Работим всеки ден, за да направим камионите ни по-безопасни, но знаем, че това не е достатъчно. Трябва да работим заедно. За по-безопасни превозни средства, по-безопасни пътища и най-вече за обучението на децата от ранна възраст“, посочи Карин Йохансон, изпълнителен директор на Волво Груп България.

„Няма по-голяма ценност от човешкия живот, а това да опазим децата си невредими на пътя е отговорност на всички нас. Добрите неща се случват само, когато работим заедно. Тази кампания се превърна в реалност благодарение на много хора и институции, които споделят нашите ценности и ни подкрепиха“, заяви Веселин Стоянов, управител на логистична компания Транспрес.

Кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ влезе в дворовете на 9 училища през 2019 година и обиколи с камиона 8 български града. Организаторите планират образователни инициативи да се проведат и през 2020 година.

c