Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Деца от Тервел ще пишат писма на приятелчата си в Русия

Успешно започна новата 2020 година за педагозите и децата от Детска градина „Здравец” в Тервел, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Дияна Йорданова. Детското заведение стартира работа по нов проект с побратимената му ДГ „Матрьошка” от град Коломна, Московска област.

В проекта ще се включат малчуганите от подготвителните групи на двете детски градини, педагозите и родителите им. Всяко дете от Тервел ще си пише писма със свое приятелче от Коломна. Става дума за истински писма, които ще бъдат изпращани в плик с марка. И тъй като децата още не могат да пишат, те ще разказват за себе си, за семейството, за родния край и родината си чрез рисунки, апликации.

Идеята е да отдалечим децата от електронните играчки, сподели Дияна Йорданова. „За съжаление, съвременният технологичен прогрес, имейли, SMS-и, съобщения в социалните мрежи изтласкват комуникацията между хората с помощта на епистоларен жанр: писма, пощенски картички – коментира директорът. - Но всеки, който някога е получил „живи“ писма, написани от собствената ръка на неговите роднини и приятели, знае колко топлина и радост носят тези новини със себе си, с какво нетърпение искаме да отворим плика и да прочетем посланието в него. Свиквайки децата си към електронни съобщения, ние ги лишаваме от тази радост”.

Целите на проекта са насърчаване на развитието на познавателната активност на малчуганите в предучилищна възраст, въвеждане на понятията „география“, „карта“, запознаване с графични символи на картата: морета, реки, езера, градове, региони, с националните традиции, основните исторически събития, великите хора от различни градове на България и Русия. По достъпен начин възпитаване на децата на патриотизъм, патриотични чувства, любов и гордост от родината.

Дияна Йорданова сподели, че проектът е стартирал в цяла Русия от 1 януари т. г., но между детски градини в страната.

Партньорството на ДГ „Здравец” и ДГ „Матрьошка”, е от 6-7 години. По традиция вече за трети път повод Нова година детските градини си изпратиха колети с подаръци.

c