Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Сериозен дебат предизвика Програмата за управление на Добрич за мандата

Над час продължиха дебатите при приемането на Програмата за управление на Община град Добрич 2019-2023 година на днешното първо за годината заседание на Общинския съвет. По предложение на общинския съветник Надежда Петкова поради важността й тя бе изтеглена по-напред в дневния ред, преди приемането на бюджета.

Приоритетите в Програмата са: Добрич – подреден град, Добрич – добро място за отглеждане и образование на децата, Добрич – привлекателен за бизнес и инвестиции, Добрич – с добри здравни и социални услуги, Добрич – културен и фестивален център, Добрич – с отлични възможности за спорт и активен начин на живот, Добрич – насърчаващ активното гражданско участие.

Въпреки предоставените 28 милиона лева грантов ресурс, възможностите на трансгранични програми, средства от Брюксел Добрич има огромна нужда от подобряване на жизнената среда, изрази мнението си съветникът Надежда Петкова. По думите й в програмата не са посочени важните стратегически проекти през следващия програмен период, които ще носят добавена стойност, нови работни места и задържането на хората в Добрич. Зам.-кметът на Добрич Росица Йорданова посочи кои са реализираните проекти по Инвестиционната програма за 28 милиона лева – енергийна ефективност на многофамилни жилища за над 3 милиона лева, енергийна ефективност на сградата на пожарната за 600 000 лева, проект за градска среда, по който са ремонтирани 6 улици и др. Йорданова посочи, че по отношение на новия програмен период на този етап не може да се каже с какъв финансов ресурс ще разполага общината.

Съветникът Камелия Койчева настоя в Програмата да бъдат включени конкретни обекти от образователната инфраструктура, но кметът не се съгласи с предложението й. Зам.-кметът д-р Емилия Баева съобщи, че има изготвени проекти за модернизацията на сградите на три училища – ОУ „Стефан Караджа”, ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Любен Каравелов” и детски градини №25 и 17 и ако бъде обявен допълнителен финансов ресурс общината ще кандидатства. Камелия Койчева постави остро проблема с течащия покрив на средното училище.

В Програмата да залегне по-кратък срок за подобряване на инфраструктурата в бизнес зоните на Добрич предложи съветникът Галин Господинов. В документа администрацията е заложила краен срок е 2023 година. Според Господинов това би дало недобър сигнал на инвеститорите и представителите на бизнеса и те биха се оттеглили. Кметът Йордан Йорданов каза, че ще се работи за по-бързо обновяване на тези зони, но не прие предложението на Господинов да се измени срокът на 2023 година.

Съветниците Зорница Михайлова и арх. Емилия Добрева поставиха въпрос, свързан с бъдещите кръгови кръстовища, които предстои да бъдат изградени в Добрич. Според Добрева, опитът който градът ни има, не е еднозначен, има кръгови кръстовища, които са неподходящо изградени и такива, които не са въведени в експлоатация, а функционират.

 Архитектът постави и въпрос относно пропускателните режими в детски градини и  ясли. По думите й, те трябва да са такива, че да не затрудняват достъпа на противопожарни и други автомобили при евентуални бедствени ситуации. Общинският съветник попита и защо се предвижда създаването на групи в градините и яслите за обучение по метода Монтесори, който е спорен. Според зам.-кмета д-р Емилия Баева, става дума за разкриване на пилотни групи поради проявения интерес от страна на родителите.

c