Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Общинският съвет прие Капиталовата програма на Добрич за 2020 г.

Програмата за капиталите разходи на Община Добрич за 2020 година в размер на 55 940 848 лева бе приета на заседание на Общинския съвет. , като в тях са включени.

Собствените бюджетни средства са  3 641 611 лева, от които 2 963 116 лева за строително-монтажни работи на Клетка 2 на Регионално депо край Стожер. Заложени са и средства, които ще се реализират от второстепенни разпоредители на бюджетни средства: училища, дирекция „Хуманитарни дейности”, Детски градини, Регионална библиотека  „Дора Габе” и Регионален исторически музей.

Целевата субсидия е 636 100 лева и преходен остатък от 2019 г. в размер на 263 114 лева, или общо 899 214 лева. Предвидени са и средства от краткосрочен дълг за строително-монтажни работи на жилищен блок „Добрич“ и изграждане на детска площадка по ул. „Екзарх Антим I“ , както и от дългосрочен  дълг, от който остава за реализацията на обект „Основен ремонт покрив и отводнителна система ДГ №18 „Дора Габе“.

В Програмата за капиталови разходи са включени проектите, по които ще се извършват капиталови разходи през 2020 г. със средства, привлечени от Община град Добрич по различни програми. Те са на стойност 48 466 474 лева. Проектите са: „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза I”, „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Добрич”, „Подобряване връзката с мрежата TEN-T в трансграничния регион Меджидия-Добрич”, „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич – I”, „Реконструкция и благоустрояване на градска среда в град Добрич” и „Развитие на общински информационен център-Добрич”.

Дебат предизвика изграждането на Парк на миниатюрата „Малката Добруджа” на площ от 8 дка в парк „Свети Димитър”. Изразено бе мнение, че заложената сума за инвестиционен проект е твърде голяма. Съветникът Иво Пенчев предложи първо да бъде изграден парк „Свети Димитър”, а след това – този на миниатюрите. Кметът заяви, че паркът „Свети Димитър” не може да бъде реализиран по изготвения проекти и пое ангажимента на следващи сесии да го представи.

Разисквана бе реализацията на проекта за Централния кооперативен пазар. Съветници заявиха, че той не решава основният проблем и достъпът на  автомобили и граждани до него ще бъде отново затруднен. Според Иво Пенчев не са предвидени достатъчно парко места и решение е изграждане на подземен или надземен паркинг. Той предложи проектът да бъде преработен. Зам.-кметът Пенчо Керванов обясни, че проектът е концептуален, има много забележки и от Камарата на архитектите.

c