Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

12-те българи сред носителите на награда "Нобел" за литература през последния век представят в Добрич

От днес, 28 януари 2020 г.,  в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” гостува изложбата "Нобелови лауреати за литература 1901-2018 г.", предоставена от Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" Шумен.

Гражданите и гости на Добрич ще имат възможност да научат повече за носителите на наградата "Нобел" за литература през периода 1901 - 2018. Информацията за всеки един от лауреатите е представена в 15 пана с фотографии, в които са включени и творбите на всички носители, станали повод журито да им присъди престижната награда.

114-те са лауреатите на Нобеловата награда за литература, от учредяването ѝ през 1901 г. до 2018 г. Изложбата предоставя и кратка информация за самата награда – учредяването ѝ, условията и реда по присъждането ѝ, за медала и дипломата, които получават всички нобелисти.

Експозицията представя и дванадесетте български автори, получили номинация за наградата "Нобел". Това са - Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова, Йордан Радичков, Антон Дончев, Валери Петров, Иван Бързаков.

Нобеловата награда за литература е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския химик, инженер и предприемач Алфред Нобел. Тя се връчва ежегодно на писател, от която и да е страна, създал „най-значително литературно произведение, отразяващо човешките идеали”. Наградата се присъжда с решението на Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.

Изложбата ще продължи да гостува в Регионална библиотека "Дора Габе" до 14 февруари 2020 г.

c