Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Детските градини и ясли в Добрич няма да затварят заради грипната епидемия

Засилват контрола за болни от Грип и ОРЗ в детските градини и ясли в Добрич

Детските градини и ясли няма да затворят врати заради обявената грипна епидемия в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя сподели, че от миналата седмица директорите ежедневно подават информация за броя на отсъстващите поради болест малчугани. Статистиката обаче не е точна, защото много родители спират децата си от ясла или от детска градина ако не са на задължително обучение, обясни д-р Баева.

Заради обявената в Добрич грипна епидемия се засилва филтърът при приемането на децата сутрин в детските заведения. Сега той ще е по-строг, по-контролиран и медицинските сестри ще имат по-голямо основание да връщат болните деца, посочи зам.-кметът. Тя обясни, че понякога се стига до пререкания с майките, които твърдят, че кашлицата или хремата на децата им е алергична и представят бележки за това. При обявена грипна епидемия всяка кашлица или хрема е считана за инфекциозна и децата ще бъдат връщани, болни в детските ясли и градини няма да бъдат допускани, категорична е д-р Баева. Те ще бъдат насочвани към личните лекари за издаване на болничен.

В двата Диагностично-консултативни центъра в Добрич, които са общински, се затварят детските и женски консултации и се спират плановите операции, каза още зам.-кметът.

c