Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

27 януари - Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

Днес, 27 януари, отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста.

Аушвиц, или Освиенцим, е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша по време на Втората световна война. Състои се от концлагера Аушвиц I, Аушвиц II-Биркенау (комбинация от концентрационен и изтребващ лагер) и Аушвиц III-Моновиц (трудов лагер, и още 45 сателитни лагера.

Аушвиц I първоначално е построен, за да държи полски политически затворници, които пристигат през май 1940 година. Първото изтребване на лагерниците е през септември 1941 година. Аушвиц II-Биркенау се превръща в основен обект на окончателното решение на нацистите по отношение на еврейския въпрос по време на Холокоста.

От началото на 1942 до края на 1944 година транспортни влакове водят евреи от цяла окупирана Европа до газовите камери на лагера, където биват масово убивани с отровата Циклон Б, първоначално разработена да бъде използвана като пестицид.

Около 1,3 милиона души са изпратени в лагера, 1,1 милиона от които умират. Около 90% от тях са евреи. Приблизително един на всеки шест евреи, убити в Холокоста, са загинали в лагера.

Затворниците от концлагера Аушвиц са освободени от Съветската армия на 27 януари 1945 година. Именно заради това този ден е обявен за Международен възпоменателен ден на Холокоста. През следващите десетилетия оцелелите като Примо Леви, Виктор Франкъл и Ели Визел пишат мемоари на своите преживявания в Аушвиц и лагерът става доминиращ символ на Холокоста. През 1947 година Полша открива Държавен музей Аушвиц-Биркенау на територията на Аушвиц I и II, който през 1979 става Световно наследство на ЮНЕСКО.

През 1996 година германският президент Роман Херцог обявява датата 27 януари за официален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста с думите: "Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява".

Източник: dir.bg

c