Водещи новини Здраве

Мъж от Добрич събира пари за инвалидна количка, за да не е затворник в дома си /допълнена/

Бел ред.: Дарител, пожелал анонимност, е предоставил количка, втора употреба на Детелин /27.01.2020 г./

Детелин Делев е с диагноза Детска церебрална парализа. За да се придвижва, му е нужна инвалидна количка. От няколко седмици обаче той е затворник в дома си, защото акумулаторната количка, предоставена му от социалните служби, се е счупила. 59-годишният мъж живее само с болната си 80-годишна майка, която също вече е трудно подвижна.

Според нормативната база, инвалидната количка, която е помощно средство, се предоставя за срок от 10 години. Тази на Детелин обаче се повредила необратимо на шестата година. Досега също се е чупила, но ремонти спасявали положението. Според техници обаче електрониката вече е необратимо повредена и количката не подлежи на ремонт.

„Многократно вече ме оставя на пътя. Но, не мога да си позволя да си купя нова, която струва 3 000 лева“, сподели той пред Про Нюз Добрич. Издържа се с 230 лева пенсия.

Разказва, че, когато е с количката, може да отиде до по-големите магазини, където има промоции, за да купува по-евтино продуктите от първа необходимост. Има социален работник, който му помага, но само за 2 часа.

„Без инвалидната количка съм като затворник в дома си“, споделя с болка Детелин.

От дирекция „Социално подпомагане“ обясниха, че предоставените помощни средства са за период от 10 години, т.е. Детелин ще има право на нова количка след изтичане на този срок. Там не разполагат с изправни акумулаторни колички, макар и втора употреба.

Във връзка със запитвания, уточняваме, че досега Детелин е ползвал акумулаторна количка, тип скутер. Такава иска да си купи.

За да си купи нова инвалидна количка, приятели са му помогнали да си открие банкова сметка.

Той се надява повече хора да му помогнат, за да може отново да излиза от дома си:

Всички, които желаят да го подкрепят, могат да го направят с превод по сметката:

BG57UBBS80021090363040

BIC: UBBS BGSF

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА

ДЕТЕЛИН ХРИСТОВ ДЕЛЕВ

С Детелин Делев можете да се свържете на имейл delev_60@abv.bg

Снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

  1. Тошева says:

    Аз съм си купила акумулаторна триколкиа за извалиди и възрастни хора съвсем нова за 1270 лв.Защо трябва да е непременно от 3000 лв.Върши същата работа .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *