Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ловец от община Крушари се нахвърли с обиди срещу проверяващи

След конфликтна ситуация, при която ловец се е нахвърлил с обиди срещу представители на институции, упражняващи контрол по спазване на изискванията за неразпространение на болестта Африканска чума по свинете, е забранен груповият лов на дива свиня на територията на ловно сдружение „Хан Телериг 2010“ в община Крушари. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия зам.-директорът на Териториалното поделение на Държавно горско стопанство в Генерал Тошево Димитър Иванов. Мярката е наложена със заповед на директора на стопанството. Сдружението обхваща три ловно-стопански района – около селата Зимница, Бакалово, Телериг, Огняново и  Габер.

Димитър Иванов разказа, че е получен сигнал за положителна проба на диво прасе на 11 януари и са предприети необходимите мерки съвместно с Община Крушари за достигане на трупа, за да се провери къде и при какви условия се съхранява, как ще бъде загробен, спазват ли се мерките за биосигурност. При пристигане на място един от ловците се държал грубо и неетично с представителите на Горското стопанство и Областната дирекция по безопасност на храните. Установено е, че не са спазени мерките за биосигурност и липсват материали за дезинфекция. Трупът на дивата свиня с положителна проба за АЧС пък бил разфасован и прибран във фризер. Не било спазеното изискването всяка една част от него да е етикетирана, надписана, да има бар код.

Новостите в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която бе обнародвана в Държавен вестник и влезе в сила от 17 януари т. г., представи на заседанието директорът на ОБДХ д-р Анелия Андонова. Тя обърна внимание, че в документа се посочват изискванията за всички видове селскостопански животни, пасища и сроковете за изпълнение на съответните ветеринарномедицински изисквания, като отбеляза, че само за промишлените обекти и фамилните ферми срокът за привеждане в ред на обектите, съгласно изискванията, е удължен до края на 2020 г.

Областният управител Красимир Кирилов обърна внимание, че частните стопани ще могат да отглеждат до три прасета само за лична консумация. Д-р Андонова допълни, че това на територията на област Добрич ще може да се прави от септември, стига да няма промяна в епизоотичната обстановка в страната и областта. Тя припомни още, че стопаните, получили подкрепа от държавата за ликвидиране на животните в личните си стопанства, са попълни и декларации, с които гарантират, че до края на месец август т. г. няма да отглеждат прасета. „Зареждането трябва да се извършва от регистрирани животновъдни обекти, като прасетата трябва да имат ушна марка и да се прави регистрация в ОДБХ от всеки“ – каза още д-р Андонова.

Тя съобщи още, че от последния ловен излет има само една положителна проба при диво прасе – на територията на с. Батово.

Водещата снимка е илюстративна

c