Здраве Общество

Важно! За пътуващите или живеещи зад граница българи

Всички правителства, позовавайки се на информация от посолствата си в Китай, предупреждават за рисковете и начините за оказване на помощ при съмнения от зараза с все по-широко разпространяващият се и мутирал китайски коронарен вирус ( 2019-nCoV ).

От Външното министерство на България /МВнР/ информираха, че препоръчват на всички български граждани, пътуващи или пребиваващи зад граница (особено в рисковите дестинации), да спазват следните предпазни мерки:

  • – избягване на близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции
  • – често миене на ръцете, особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда
  • – избягване на близък контакт с живи или умрели селскостопански или диви животни

Официалните данни на Световната здравна организация сочат, че с днешна дата, потвърдените случаи на заразени с новия коронаренвирус в световен мащаб са 314.

От тях 309 са в Китай, 2 – в Тайланд, 1 – в Япония и 1 – в Република Корея. 270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей – мястото откъдето се счита, че е тръгнало разпространението на епидемията. 51 от заразените там, са тежко болни, а двама са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая.

Разпределението на заболелите по региони в Китай е следното:

  • провинция Хубей – 270, провинция Гуандун – 17, община Пекин – 5, община Шанхай – 2, община Чунцин – 1, провинция Джъдзян – 5, провинция Дзянси – 2, провинция Съчуан – 1, община Тиендзин – 2, провинция Хънан – 1, провинция Хунан – 1, провинция Шандун – 1, провинция Юнан – 1 и Тайван – 1.

По информация на българското посолство в Пекин, с цел ограничаване на разпространението на епидемията, от днес – 23 януари 2020 г., местните власти са забранили влизането и излизането от китайския град Ухан, смятан за огнище на заразата. Разпореждането важи включително и за чуждестранни граждани. Затворени са летищата, а градският транспорт не функционира. До второ нареждане не се провеждат учебни занимания, детските градини са затворени, кина, театри и заведенията за бързо хранен, включително кафенета и ресторанти. На жителите се препоръчва да не излизат от домовете си, както и да избягват да отварят прозорците.

Китайските власти обявиха, че за справяне с разпространението на вируса, от събота – 25 януари, ще бъде затворен за туристи и музея в двореца в Бейджинг, популярен като “Забраненият град” – една от най-посещаваните световни туристически атракции, съобщи People’s Daily, позовавайки се на местни източници.

Към момента, на международното летище в Пекин няма въведени специални мерки, но се препоръчва пътуващите да следят официалната страница за актуална информация.
На този етап СЗО не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията.

Коронавирусът от Китай мутира, предава се от човек на човек

“В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, съветваме пътуващите да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията си със своя лекуващ лекар”, препоръчват от МВнР.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолствата на Република България в региона, на следните телефони:

  • – Пекин, Китай, на тел.: +86 10 6532 1946 и в извънработно време на тел.: +86 10 6532 1916
  • – Джакарта, Индонезия, по всяко време на денонощието на следния телефон: +62 81296000691
  • – Токио, Япония, на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608
  • – Сеул, Корея, на тел.: +82 2 794 8625; +82 2 794 8626 и на дежурен телефон в извънработно време: + 82 10 3549 8625

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

От МВнР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката “Пътувам за…”

Източник: mfa.bg / снимки: reuters.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *