Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Най-големият ветроенергиен парк „Свети Никола” край Каварна спести на България 323 277 тона въглероден диоксид

323 277 тона СОбяха спестени през 2019 година в страната ни, благодарение на работата на най-големия ветроенергиен парк в България – ВяЕЦ „Свети Никола“. Това е с близо 28,5% повече спрямо 2018 г., когато работата на парка допринесе за спестяването на 251 593 тона въглероден диоксидза България. Така през миналата година разположената край Каварна вятърна централа, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, е допринесла България да емитира по-малко вредни емисии в атмосферата, подпомагайки процеса за забавяне на климатичните промени и в същото време е допринесла за подобряване качеството на въздуха в страната.

 Натрупването на въглероден диоксид в по-големи от нормалните количества в атмосферата води до парников ефект.

През 2019 г. ВяЕЦ „Св. Никола“ е произвела 291 241 МВтч. възобноваема електроенергия за българските потребители. С цел минимизиране на риска от сблъсък с прелитащи птици 52-те турбини на парка са спирали работа общо за 8,7 часа, като по този начин е гарантирано безпрепятствено преминаване на прелитащите птици.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.  Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.

Общата инвестиция в проекта за ВяЕЦ „Св. Никола“ е 540 млн. лева кредитни средства, осигурени от ЕБВР и МФК - част от Световната Банка. Със своите 156 МВт. мощност вятърният парк осигурява над 22% от общо инсталираните ветрови мощности в България.

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева.

ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

c