Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Бонус-отпуск предлагат за непушачите

Предлагат промени в Кодекса на труда - два дни допълнителен платен годишен отпуск за непушачите на работното място. Това заяви днес депутатът от ПГ "Обединени патриоти" Александър Сиди, пред журналисти в парламента.

Законопроектът за изменение и допълнение вече е внесен в Народното събрание, като с него се цели да бъде внесено допълнение към усилията за тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места, уточни Сиди.

Той обясни, че работниците, които пушат, излизат извън работните помещения и получават нерегламентирана почивка между 10-15 минути (ориентировъчно) на всеки час-два. По думите му, по този начин се поставят под дискриминационни условия останалите работници, които са непушачи.

"И аз съм пушач, и аз също го правя", призна Александър Сиди.

Затова от парламентарната група на патриотите смятат, че служителите, които не пушат, а стоят съвестно на работните си места, имат право да получават допълнителен отпуск до два дни, обясни депутатът.

Според него, работодателите имат на разположение достатъчно механизми за да следят дали някой наистина е пушач или не е, и даде пример със системите за достъп с чипове и карти-четци, които се ползват в голяма част от офисите. Сиди обясни и че пушачи, които не пушат на работното място изобщо, също биха влезли в тази категория и ще имат възможност да получат два допълнителни дни почивка.

Тепърва предстои законопроектът да се обсъжда от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

c