Култура

За историята и освобождението на Хаджиоглу Пазарджик разказват в Добрич

Фото-документална изложба, разказваща историята на възникването на град Добрич (в миналото – Хаджиоглу Пазарджик) до освобождението през 1878 година, е подредена във фоайето на библиотеката на Читалище “Йордан Йовков – 1870 година”.

Освен художествена литература и документи, в изложбата “Освобождението на Хаджиоглу Пазарджик от турско робство” са включени 15 табла са поместени текстове, фотографии, карти и др., представящи различните етапи от историческото развитие на града:

  • – Възникване на Хаджиоглу Пазарджик
  • – Мястото на града в отбранителната военно-укрепителна система
  • – Карта на бойния път на руските освободителни войски в Добруджа
  • – Добруджанци-опълченци, участвали в Руско-турската война
  • – Добруджанци-доброволци
  • – Паметници – израз на признателност

Във витрини са подредени книги и статии, свързани с освобождението на града от турско робство.

Представянето на експозицията е посветено на 142 години от Освобождението на града, а изложбата ще остане отворена за посещения до края на месец февруари 2020 година, съобщиха от просветното ведомство.

Като най-четящите ученици и редовни посетители на читалищната библиотека – в секторите „Обслужване на деца до 14 години“ и „Заемане за дома“, през 2019 година, са отличени Елизабет Галинова Георгиева и Йорданка Славчева Тодорова. На двете момичета са връчени грамоти, книги и безплатен читателски абонамент за 2020 година.

До края на месец януари са подготвени редица тематични презентации, на които ще гостуват ученици от СУ „Климент Охридски“, както и гости от Център за социална интеграция и рехабилитация и Дом за стари хора гр. Добрич, информираха от културната институция.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *