Водещи новини - дясно Здраве

В България ще бъде обявена национална грипна епидемия

Предстои да бъде обявена национална грипна епидемия. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ, но не посочи кога очаква да се случи това.
Той обясни, че само за два дни новият грипен вирус “Канзас” е успял да надмине по брой заразени т.нар. свински грип. Това са двата щама, които основно циркулират в страната.

Пикът на епидемията вече се очаква в началото на февруари. В момента над половината от всички изследвани проби са положителни за някой от грипните вируси. За първи път тази година се наложи на места да бъде обявявана грипна ваканция в училища преди в града да има грипна епидемия, каза още Кунчев.

“Има една изпреварваща заболеваемост сред децата и подрастващите. Средните стойности за населението не са толкова високи, а отсъствията от градини, училища, ясли е много високо”, обясни още той.

Досега грипна епидемия е обявена в Монтана, Дупница и Сапарева баня. На ръба на грипната епидемия са областите Бургас, Сливен, Пловдив, Кюстендил и Хасково.

Както Про Нюз Добрич вече писа, справки за отсъстващите ученици поради болест в област Добрич се подават всеки ден в Регионалната здравна инспекция в Добрич от Регионалното управление по образованието. Мярката е въведена в петък, тъй като през миналата седмица броят на заболелите от Грип и ОРЗ в областта бе над два пъти по-висок от предходната. Данните за отсъстващите се подават в РУО от директорите на учебните заведения.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *