Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

10 живота отне войната по пътищата в област Добрич през 2019-а

130 тежки катастрофи са възникнали по пътищата на област Добрич през изминалата година. При тях са загинали 10 души, 166 са ранените. Черната статистика съобщи за Про Нюз Добрич началникът на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев.

Той посочи, че област Добрич е на едно от челните места в страната по намаление на загиналите при пътнотранспортни произшествия – те са над два пъти по-малко в сравнение с предходната година. Данните сочат, че през 2018 година тежките катастрофи са били със седем повече, жертвите – с 11, а ранените – с двама повече.

Най-много – петима, са загиналите при удар на автомобил в дърво. Две са жертвите при преобръщане на кола извън пътното платно, а една – на пътното платно. След загиналите са и един пешеходен и един пътник в каруца.

Статистиката по общини сочи, че в Шабла през 2019-а няма нито едно тежко пътно произшествие, няма загинали и ранени. Най-много са тежките катастрофи в Добрич – 50, с 3 жертви и 60 пострадали. В община Добричка са станали 28 тежки катастрофи с 2 загинали и 40 ранени. На трето място се нарежда Балчик – с 23 тежки пътни инцидента с три жертви и 25 пострадали.

При тежките пътно-транспортни произшествие през м. г. в област Добрич са ранени 13 деца. Три от са били пешеходци, 7 пътници, и трима  водачи.

По принцип тежките пътнотранспортни произшествия са равномерно разпределени през денонощието, но все пак повече такива стават между 11 и 12 часа и между 17 и 19 часа, сподели Жулиян Минев. Статистиката показва още, че по второкласните пътища стават най-много тежки катастрофи. През м. г. са възникнали 33 такива с 4 жертви и 46 ранени.

Най-честата причина за тежките пътнотранспортни произшествия в областта през м. г. е нарушения на водачите – 42 случая  със 7 загинали и 54 ранени. На второ място като причина е внезапна промяна на посоката на движение – 18 катастрофи, а на трето - несъобразена с пътните условия скорост – 28 тежки пътни инцидента.

През 2019 година са заловени 307 пияни шофьори, а водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества, са 108.

Снимката е илюстративна

c