Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

За 1,2 млн. лв. подменят улични лампи по четири градски артерии в Добрич

Община Добрич ще подмени уличното осветление с енергоефективно в участъци по четири градски артерии. Това предвижда проект на местната администрация по процедура „Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура”.

Общината очаква да получи подкрепа от 600 000 евро по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" на Министерството на енергетиката, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - 2014-2021 година.

Намерението е уличното осветление да бъде подменено с енергоефективно в четирите района:

  • бул. „25 Септември“  - в участъка от бул. „Добруджа“ до завод "Сердика"
  • бул. „Добруджа“ – в участъка от Бензиностанция "Шел" до кръгово кръстовище между път II- 97 и път II-27 (Балчишко кръгово)
  • бул. „Русия“ – от бул. „25 Септември“ до РС ПАБ
  • ул. Батовска – от бул. „25 Септември“ до ул. „Любен Станчев“

Посочените булеварди са определени като „Градски артерии“.

От общинската администрация припомнят, че през 2001 г. е извършено първото цялостно обследване за улично осветление на град Добрич. След това на три етапа е изпълнена подмяната на всички съществуващи осветителни тела с енергоефективни такива, което е станало в периода 2003-2005 г. Осветлението по всички булеварди на град Добрич е подменено още на първия етап през 2003г. и затова е необходимо да се процедира по същия ред и етапност.

Очаква се преките разходи за електроенергия да спаднат с 60 на сто в зоните по булевардите "Добруджа", "25 септември", "Русия" и улица "Батовска", в които инфраструктурата ще бъде модернизирана. С подмяната на осветлението ще намалеят и парниковите газове, а средата за движение на автомобили и пешеходци през нощта ще бъде по-сигурна, посочват от кметската управа.
Общинският съвет ще разгледа проекта за модернизация на уличното осветление на предстоящото си заседание.

c