Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-много бракониери задържат през януари, над 20 за 7 дни в района на Ген. Тошево

47 акта и 2 констативни протокола са съставени само през седемте дни (13.01-20.01.2020 г.) на територията на Североизточното държавно предприятие, съобщават от пресцентъра на СИДП.

Половината от санкциите са били наложени на бракониери, заловени от горските служители на територията на ДГС-Генерал Тошево. 70 обхода са извършени в горите на стопанството. 14 акта за незаконно добити дърва са били наложени на закононарушители в ДГС-Варна, 4 в ДЛС-Тервел, по два в ДЛС-Шерба, ДГС-Търговище, ДЛС-Паламара, ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Балчик и един в ДГС-Провадия. 

За последните седем дни, горските стражари са задържали 40 пространствени кубически метра дърва за огрев, автомобил, каруца и моторен трион.

Общо 1718 проверки са извършени през периода, на територията на СИДП.

Най-много нарушения се отчитат през студените месеци от годината. В началото - от януари до март, както и през последните месеци на годината - от октомври до декември. За този период, броят на извършените проверки е двойно по-голям, в сравнение с останалите шест месеца на годината. Само за последните три месеца на 2019 - от октомври до декември, горските са извършили 14 259 проверки.

Справката сочи, че за цялата 2019 година, горските служители на 18-те стопанства в системата на СИДП, са извършили общо 33 848 проверки. Основно са проверявани дърводобивни обекти, моторни превозни средства преминаващи през горските територии, ловци и физически лица извършващи различни дейности в горите. За констатираните нарушения са съставени 686 акта по Закона за горите. Конфискувани са 403,8 пространствени кубически метра незаконно добити дърва за огрев. Задържани са 21 автомобила, 83 каруци и 21 триони.

От СИДП отчитат намаление на нарушенията в горите, като според експертите на предприятието, това се дължи на засиления контрол, денонощните дежурства, съвместната работа с правоохранителните органи и не на последно място – множеството сигнали, които гражданите подават на телефон 112, ставайки свидетели на бракониерски набези в горите.

c