Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мощен циклон удря Европа, студено и без валежи в област Добрич

Мощен циклон се развива в западната част на Средиземноморието. Зимната стихия - под формата на обилни валежи от дъжд и сняг, от снощи нахлу с цялата си мощ в източните области на Испания, Балеарските острови (Ибиса, Майорка и Менорка), както и островите Сардиния и Корсика. 

В сила е червен предупредителен код за снежни виелици, ураганни ветрове и опасност от наводнения. Ако в следващите 48 часа пътувате към Валенсия, Барселона и Аликанте подгответе се за лошо време с възможни усложнения на трафика и по летищата.

Балканите няма да бъдат засегнати. Територията остава под влиянието на антициклонален фронт, който до края на седмицата ще определя сравнително мекото и значително по-топлото за края на януари време.

Във вторник, над Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността в часовете до обяд. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максимални температури на въздуха между 5° и 8°. Температурата на морската вода е около 7°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, с тенденция през деня да отслабва.

В сряда ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е от запад-северозапад, слаб, главно в Дунавската равнина и по Черноморието - до умерен. Минималните температури ще са до около минус 5°. Дневните ще се повишат значително, но за кратко - максималните ще достигнат на места до 12°-14°. По-късно през деня и през нощта срещу четвъртък с усилване на северозападния вятър ще започне бързо застудяване. Облачността временно и за кратко ще се увеличи, почти без валежи. Ще бъде ветровито и сравнително студено - минималните температури ще се повишат, максималните ще се понижат.

Прогнозна графика за област Добрич: НИМХ

Още в петък вятърът ще отслабне, до вечерта ще се смени с югозападен. Ще преобладава слънчево време. Ще започне затопляне, което ще продължи и през почивните дни. В събота от запад ще се появи разкъсана висока облачност, до вечерта ще се увеличава и вплътнява и на изолирани места, главно в Северна България, ще превали слаб дъжд. В неделя облачността ще е променлива, по-често значителна. Само на отделни места ще превали съвсем слаб дъжд, в планините над 800-900 метра – слаб сняг. Количества – незначителни. В началото на следващата седмица облачността ще се задържи предимно значителна, дневните температури слабо ще се понижат, но ще останат по-високи от обичайните за края на януари.

Прогнозна температурна графика за територията на България: НИМХ
c