Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Близначета се „родиха” на Бабинден в клуб „Брацигово” в Добрич

С много веселие, песни и хора днес в Пенсионерски клуб „Брацигово” в Добрич бе честван Бабинден. Присъстващите жени отдадоха своята почит към бабата, която за радост на всички изроди не едно бебе, а близначета.

Празникът започна сутринта, когато благодарните млади майки, на които е бабувала, отидоха и взеха от дома й бабата. В ролята влезе 84-годишната Елена Дончева. За Про Нюз Добрич тя сподели, че е баба за пети път – за трети в „Брацигово” и преди това още два пъти - в Пенсионерски клуб „Калинка Вълчева”, на който е била председател. Елена се върна в миналото и разказа спомените си за това как нейната майка празнувала Бабинден. Сутринта с погача в ръце се качвала на коня, който водел мъжът й, и отивала в селското читалище, за да се весели.

Баба Елена и младите жени, които бяха развели байрак и пееха песни под съпровода на акордеониста Марко Марков, влязоха в ПК „Брацигово”. С настроение и закачки пресъздадоха самия обичай. Председателят на клуба Маргарита Стоянова поля на бабата, която със сапун си изми ръцете, и й подаде предварително подготвен от родилката пешкир. Бебето се появи бързо на бял свят – за радост на майка си и щастливия баща. Неочаквано за всички проплака още едно дете и така семейството се сдоби с близнаци. Празникът продължи с хора и песни, с греяна ракия и обяд, приготвен от жените в клуба.

Спомени от детството си, когато майка й е празнувала Бабинден, разказа и Маргарита Стоянова. Тогава всички млади майки, на които бабата е изродила рожбите, са я дарявали – с престилка, с комбинизон. Това ставало в дома на бабата. След това я водили в читалището, където празненството продължавало. Сега, по думите й, в селата се взема лекарката, която изражда бебето и черпи майките.

Около 35 души отбелязаха днес Бабинден в ПК „Брацигово”. В клуба се честват всички празници, а наградите, спечелени от неговите членове, са многобройни. Те красят стените, а на специално табло са изложени медалите. Новият творчески сезон самодейците ще започнат с участие в Пролетно надиграване, което ще се проведе на 29 февруари и 1 март в Гранд Мол Варна. На същото място на от 24 до 26 април ще се представят във фестивала „Изгрев”. От ПК „Брацигово” очакват да бъде публикуван Културният календар на Министерството на културата, за да си подберат проявите, в които ще се включат през годината.

Наградите на нашия клуб са много, защото участваме с танцов състав, певческа група, камерен танцов състав и индивидуални изпълнители. Когато се представим с всички групи печелим много медали, обясни Маргарита Стоянова.

c