Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

2 296 документа са получили удостоверение APOSTILLE в област Добрич за година

1 198 преписки за издаване на удостоверение APOSTILLE  на жители на област Добрич е приела и обработила Областна администрация през 2019 година. Издадените удостоверения са 2 296.

След извършената промяна в Закон за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, инициирана от Министерство на външните работи и приета от 44-ото Народно събрание, Областна администрация издава удостоверенията APOSTILLE на документи, издадени от кметовете и общинските администрация. Промяната влезе в сила от 01.01.2019 г. От най-новата услуга, която се предлага в „Комплексно бюро“ за обслужване, през изминалата година са се възползвали десетки граждани на област Добрич, с което е постигната една от основните цели – облекчаване на потребителите чрез спестяване на време и средства за получаване на нужния им документ в Областна администрация вместо това да става само в Министерство на външните работи.

Честа практика е подаване на заявление с искане на удостоверение за повече от един документ, издаван от кметове и общински администрации. С едно заявление през 2019 г. са поискани най-много 20 удостоверения APOSTILLE за документи, издавани от местната власт.

От началото на настоящата 2020 година вече има постъпили над 50 заявления.

Снимка: marchela.bg

c